Het lijkt er op als je de website van DVOL opent dat er weinig schokkends gebeurt in Lent en bij DVOL. In zo’n van oudsher agrarische streek is de komkommertijd waarschijnlijk al eerder begonnen dan in de rest van Nederland….. Er staan slechts enkele artikelen op die iets met DVOL te maken zouden kunnen hebben.

De eerste gaat over plantjes voor moederdag die je vóór 6 mei besteld moest hebben. En als je dat gedaan hebt staan ze vast nog mooi in bloei, mits ze voldoende water kregen. Ben je met dit uitzonderlijk warme weer dat vergeten, dan zijn ze nu ongetwijfeld al uitgedroogd, verdord en door de zon verbrand. Gooi ze maar ver weg want ze zijn toch voor eeuwig gezien (en dat is best lang voor eenjarige planten…). Misschien verbranden ze dan wel in het pas gefotografeerde zwarte gat.

Want vorige week werd de eerste foto van “ons” zwarte gat gepubliceerd, gelegen in het centrum van de Melkweg, het sterrenstelsel waarin wij nu leven. Het is met 27000 lichtjaren redelijk dichtbij, althans in termen van het heelal. Dat is wel pech hebben. Want op den duur zal dit sterrenstelsel, waartoe onze aarde en zelfs DVOL behoren, opgeslurpt worden door dat zwarte gat. Maar wees gerust. Dat zal ongetwijfeld zijn nádat DVOL haar 100 jarig bestaan gevierd heeft, eindelijk gepromoveerd is naar de tweede klasse en stadseiland Veur-Lent toch nog volgebouwd is ondanks de uitslag van de stadspeiling om dat niet te doen.

En heb je het al gezien? Bij DVOL creëren we nu al “ons eigen’’ zwarte gat door afgraven van gras en de grote hoeveelheid aarde daaronder, om veld 4 van gras- naar kunstgrasveld te transformeren. Natuurlijk (…) is er lang over nagedacht en zijn besluiten grondig(..) afgewogen. Maar in hoeverre is daarbij ook milieuschade meegenomen? Onlangs nog brachten onderzoeken naar boven dat kunstgrasvelden bij het proces van fabriceren, aanleggen, onderhoud en bij het recyclen ervan, 8x meer water nodig hebben dan grasvelden. En: wat verdwijnt er bij kunstgrasvelden in de bodem aan micoplastics en zo? Gelukkig worden er nu kurkstukjes op het kunstgrasveld uitgestrooid ipv die zwarte korrels afkomstig van autobanden.

Dan het tweede item op de website van DVOL: ”Voetbalouders gezocht”. Ik dacht eerst dat het een oproep betrof van “Opsporing verzocht”, op zoek naar ouders, die heimelijk verdwenen zijn naar of in een ander zwart gat. Maar het ligt hier wat genuanceerder. Het betreft een oproep van een Radboud-onderzoeksteam naar belangstelling van ouders voor een fruittussendoortje bij de wedstrijden van hun kinderen. Kinderen die mogelijk nu veelal opgroeien in een melk-is-weg-stelsel moeten de kans krijgen gezonder te eten bij sporten. Juist in Lent, bakermat van de Betuwe, moet deelname aan zo’n fruit-onderzoek toch een appeltje -eitje zijn. Fruit is natuurlijk gezonder dan al die zoete repen en kunstmatige energie- en frisdrankjes. Met fruit bouw je meer weerstand op en dat is prima als je speelt op het nieuwe kunstgrasveld. Dan ben je niet meer zo kwetsbaar als je valt of een sliding maakt op dit veld, dat nu dus bezaaid is met kurk ipv die oude vieze rubberbolletjes. Want daar werd jouw gat pas echt zwart van…en onze wereld uiteindelijk ook!

O ja, er is nog een derde item op deze site: een column met de titel: We can’t wait.

Hiermee wordt vast bedoeld dat we in deze komkommertijd niet kunnen wachten tot er echt weer iets bij DVOL gebeurt: 2de Pinksterdag, 6 juni, laatste thuiswedstrijd DVOL 1, 18 juni het vermaarde Disveldtoernooi (de 40ste al!) en 24 juni feestavond voor alle DVOL-vrijwilligers.

Pas daarna mag je gerust vallen in het eigen zwarte gat van een voetballoze zomerperiode.