In mijn vorige column suggereerde ik dat het weekend van 1 april de DVOL-vlag gehesen kon worden. Maar die vlag hing dagen later er maar slapjes bij, zo niet halfstok.
Géén vlag strak in top omdat de gewenste uitbreiding van kleedkameraccomodatie én aantal velden op ons sportcomplex geen prioriteit heeft voor de gemeente Nijmegen. Een forse tegenvaller dus voor het DVOL-bestuur én voor de toekomst van DVOL.

Geen wonder dat snel daarna op de website van DVOL te lezen was (en nog is): ‘’Verkoop DVOL op Koningsdag’’! Was dit soms het ultieme gevolg van, laat ik het maar koninklijk zeggen, dalend ver-trouwen in het DVOL-bestuur?

Op de site vallen me ineens ook andere signalen van paniekvoetbal op!
Want haastig worden er nu ‘’Kledingsponsoren gezocht’’, en graag opgeven vóór 20 april! Komt deze oproep soms voort uit angst voor naaktloperij bij DVOL tgv gebrek aan die kleedkamers? En wat te denken van het dringend advies aan leden in het artikel met de kop: ”Denk na over je lidmaatschap”? Hoezo nadenken? Je blijft gewoon DVOL-lid!
Omdat deze signalen zo bijzonder zijn, lijkt het een noodzaak deze van nadere informatie te voorzien en in beeld vast te leggen gezien deze oproep op de site: ‘’Redactieleden en clubfotografen gezocht’’! Lees het allemaal op de DVOL-website, maar dan wel vanuit het besef dat 1 april al lang voor bij is….!

“Dalend vertrouwen’’, waar heb ik dat meer gehoord? O ja, nu weet ik het: uit recente peiling bleek dat het vertrouwen in de monarchie gedaald is, net zo als de populariteit van Willem-Alexander. Maar als die populariteit steeds verder daalt, heeft onze podcast-koning straks nog wel bestaansrecht hier? Och, als dat niet zo is, kan die vast nog terecht in Griekenland of Mozambique. Of rest hem in Nederland uiteindelijk als afgezette koning, eenzaam en mentaal geknakt, de WAO? De initialen heeft die er al voor: Willem Alexander (van) Oranje…..
Gelukkig heeft hij op Koningsdag nog wel zelf, met behulp van vrouw en kinderen, de bloemetjes buiten kunnen zetten. Zijn laatste?

Bij DVOL worden ook bloemetjes buiten gezet. Op welke wijze? Lees op de website hoe ook jij voor Moederdag, of voor jezelf, mee kunt doen. Met een goede opbrengst kan wellicht die “Verkoop van DVOL” voorkomen worden en stijgt vast weer het vertrouwen in het DVOL-bestuur….

Bloemetjes of plantjes mogen ook besteld worden voor die waardevolle vrijwilligers die op (ook hun) Koningsdag het clubhuis open hielden voor bezoekers van de vrijmarkt op de DVOL-velden. Ze verkochten aan de bar vele broodjes knak en tosti’s. Dat spekte toch weer aardig de clubkas.
En vergeet niet de extra verdiensten die dag door het beschikbaar stellen van de DVOL-toiletten voor de aan hogenood lijdende bezoekers. Al met al een hoop mensen die de wc’s wilden gebruiken. Ze moesten daarvoor wel een eigen bijdrage betalen, al naar gelang hun behoefte…
En er waren natuurlijk ook weer mensen bij die met hun gezeik over de prijs aardig de doorloop verstopten…
Maar uiteindelijk werd gezorgd voor een goede doorstroming en had ook DVOL een geslaagde Koningsdag.

Ondanks de door mij aangehaalde website-artikelen n.a.v. afwijzing van de uitbreidingsplannen, mag je best waardering hebben voor het bestuur.
Het is toch een hele klus om in een vereniging van inmiddels méér dan 1000leden ieder tevreden te stellen. Want elk lid heeft wel zijn/haar/hen eigen waarheid en dienaangaande eigen wensen. Of het nu gaat over de juiste kleur van het DVOL-tenue, gras of kunstgras, hoogte contributie, vitrinekasten in clubhuis, wel of niet verplichte vrijwilligerstaak, enz.

Mijn advies: om tot een gezamenlijke (DVOL-)beleid te komen is belangrijk dat je, zeker bij controverses, niet over elkaar praat, maar mét elkaar. Zo maak je samen DVOL sterk als dé vereniging waar ieder zich thuis kan voelen: van instroomjeugd, via 35+voetballer, tot walkingfootballer, van welke afkomst, kleur of geaardheid je ook bent.

Straks is het 4 en 5 mei, de dagen van Herdenking en Bevrijding en daarom bij uitstek dagen voor terugkijken en zelfreflectie. Dit doet me denken aan een citaat van de filosoof Emmanuel Levinas, beschouwd vanuit de verantwoordelijkheid die we hebben naar elkaar, onze club én samenleving: “van absolute waarde is de menselijke mogelijkheid om boven zichzelf prioriteit te verlenen aan de ander”.

TNT