Op de site van DVOL zag ik staan dat 4 en 11 februari open dagen zijn voor leerlingen die op VO-scholen willen gaan studeren.

Onze D(VO)L-voetballers die naar zo’n school gaan wil ik hier alvast kennis laten maken met ChatGPT. Dit nieuwe programma heeft technologie die je kan helpen informatie te geven over allerlei onderwerpen, zoals mbt jouw scriptie/opstellen/moeilijke vragen, met snelle, nauwkeurige en soms vermakelijke antwoorden. Maar wees kritisch bij gebruik van ChatGPT. Je begint immers al met een taalvaardigheidsachter-stand aan jouw middelbare school , zo bleek uit onderzoek. En met zo’n kant-en-klaar product van ChatGPT wordt die achterstand niet ingehaald, vermoed ik zo. Zelf wilde ik ChatGPT ook eens proberen. Daarom vroeg ik ChatGPT een nieuwe TNT-column voor DVOL te maken. Moest aantrekkelijk én leesbaar zijn voor alle DVOL-leeftijdscategorieën, dus van mini’s tot ouwe hap. Mocht best schokkend zijn, want Lent ligt toch ver genoeg van Groningen….

Per ommegaande kreeg ik een reactie, niet direct een nieuwe column, want aan die van TNT was door ChatGPT toch niet te tippen. Maar wel enkele opmerkingen, zoals:

=In uw eerste columns ondertekende u meestal met: TNT, Le(n)t it be. Is het niet passender, gezien de installatie van Led-verlichting bij DVOL, om uw column nu met “TNT, Le(n)d it be” te ondertekenen? Want wat maakt tegenwoordig een d of t nog uit in onze grammatica? En: “Le(n)d it be” stimuleerd ongetwijfelt ook nog het duurzaamheidsbeleid van DVOL!

=Stel een boek samen van uw columns, u schijft ze al meer dan 10jaar. Ter gelegenheid van het 100jarig bestaan van DVOL kunt u dit dan uitgeven. Jongeren mogen immers meer Nederlandse, Lentse mag ook, literatuur gaan lezen. Zeker in Lent zal uw boek hiertoe een boost geven.

=En wat ChatGPT opvalt? Uw columns gaan vaak over het nijpend tekort aan DVOL-vrijwilligers. Toch is er hoop: een jonge generatie staat klaar om allerlei initiatieven te ontplooien die DVOL ten goede zullen komen. Deze transitie zal enige tijd vragen en wellicht hier en daar wat onbegrip zoals: ‘’wat weet jij er nu van…?’’ of spanning zoals geuit via: ‘’we doen het al jaren zo!’’ Tip van ChatGPT: begin met waarnemen, luister en laat je informeren. Overleg wat een goede manier zou zijn om het samen te doen. Waardeer elkaars inzet en geef de ander eens een compliment. Probeer het uit op 10maart, de dag van NLDoet, hét moment om samen DVOL nog beter te maken.

Tot zover mijn ervaring met ChatGPT. Ben benieuwd wat straks die van jou zal zijn.

En zó komt langzaam de nieuwe wereld binnen bij DVOL. Dat is niet tegen te houden, hoe goed er ook gekeept wordt bij DVOL.

Een nieuwe wereld die zich dit seizoen ook manifesteert bij DVOL door de komst van 4 spelers van FC-Kunde. Zij behoren nu tot de selectie van DVOL1. Afgestudeerd aan de universiteit moesten ze FC Kunde verlaten. Knappe koppen (qua intelligentie, bedoel ik); je ziet het ook aan het spel van hun team. Doodacht voetbal, zo blijkt vaak uit het verloop van hun competitiewedstrijden.

Want het blijven studenten: eerst roes uitslapen, traag beginnen, achterstand oplopen, in de rust tot inzicht komen en op laatst een eindsprintje om toch nog het gewenste resultaat te halen….net zoals het verloop van de studie van veel andere studenten. Maar bij deze…? Hopelijk besteden ze de komende jaren geen tijd aan een eigen promotie maar benutten ze al hun vaardigheden voor promotie van DVOL!

Zie hier hoe een nieuwe generatie langzaam integreert in de oude Lentse cultuur. Beiden worden er zeker beter van. Dat gaan we merken op 10 maart, die zaterdag van NLDoet. Geef je bijtijds hiervoor op! Doen hoor!

Dan gaan we samen, jong en oud, dames en heren en wat er tussen verkeert, nieuwe en oude generaties, in de weer om DVOL op te schonen én elkaar het echte Lent(s)e gevoel te geven. Hoe? Dat hoef je echt niet te vragen aan ChatGPT, dat doen DVOL-leden wel op hun eigen wijze!

TNT, Le(n)d it be.