Als ik de Oversteek waag, valt me op hoeveel kranen ik zie staan in Hof van Holland. Traag draaiend om hun as, strekken ze een lange poot uit waarmee ze hun prooi naar zich toehalen en weer voorzichtig laten zakken in het nest. Een kolonie kranen die alsmaar uitdijt. Het zijn voor mij ooievaars die al klepperend aankondigen dat hier binnenkort veel jongkies het nest uit zullen vliegen. Een nieuwe geboortegolf zal dan Lent overstromen, nevengeul of niet…

DVOL is gewaarschuwd: onze club zal in nabije toekomst nog méér jeugd krijgen! Maar ja, waar moet je ze laten, als DVOL niet mag uitbreiden rond het sportpark, omdat volgens recente gemeenteplannen plaats gemaakt moet worden voor weer zo’n nieuwe groep kraanvogels?

Maar….in Lent woont een, voor de DVOL-voorzitter en van tv, bekende boswachter. Die weet welke zeldzame plantjes en beestjes je daar in het nog aanwezige groen hun gang moet laten gaan. Hopelijk vermenigvuldigen zij zich dan zó snel dat er niet gebouwd mag worden conform wet Natura 2000….

Laten we zo’n groene actie maar zien als eerste teken van een nieuwe DVOL-bestuurscultuur. Want DVOL krijgt binnenkort ook te maken met een nieuwe kantine beheerder, een nieuwe trainer en nieuwe secretaris. Én, nog belangrijker, al gauw met veel nieuwe jonge leden.

Bijna alles op de DVOL-website geeft er al blijk van dat de jeugd de toekomst heeft in Lent. Lees het maar: kinderen die op de beginpagina jongleren met de bal, trainingen voor de jeugd zijn opgestart, Academie Puur Voetbal trapt af op 5 febr. en ook de onderlinge jeugdwedstrijden worden aangekondigd. De lente groeit dus nu al uit de knop in Lent, extra n.a.v. de corona-persconferentie van 14 januari.

Een persconferentie die ook het eerste teken zou moeten zijn van een nieuwe bestuurscultuur vanuit Den Haag. Maar in Groningen wisten ze al snel beter sinds die schokkende (!) ervaring onlangs met hun subsidieaanvraag voor reparaties aan hun beschadigde huizen. Nu werden die Groningers letterlijk wéér in de kou gezet….terwijl zíj nota bene al vele jaren boven de aardgasbel wonen… Met enig gevoel voor geo-poëzie zou dé nieuwe VVV-slogan voor deze regio dan nu ook moeten zijn: “Er staat niets meer boven Groningen…!”

Nieuw wordt ook de gemeenteraad van Nijmegen, na de verkiezingen van 16 maart. Dan gaat beslist worden door die gemeenteraad of op de huidige groene buffer tussen Nijmegen en Lent gebouwd gaat worden. En als dat gebeurt zijn de velden van DVOL nagenoeg het enige groene stukje Lent! Hierbij maar hopen dat één van die velden nog echt natuurlijk groen gras zal zijn…..

En is de groenzone rond de nevengulp dan eindelijk dicht geknepen, reken er maar op dat geleidelijk ook die grote groenzone tussen Lent en Arnhem volgebouwd gaat worden om te voldoen aan de wens van de regering om één miljoen (en meer) woningen bij te bouwen de komende jaren.

Dan zullen vast en zeker in de toekomst NEC en DVOL hun thuiswedstrijden ook in Arnhem mogen spelen…!! Maar dat zal pas tegen de tijd zijn dat de huidige DVOL-lent(s)e kinderen behoren tot “de oude hap” van DVOL….

Des te meer dringt tot mij door hoe belangrijk de situatie is en hoe we moeten opletten dat, wat nu waardevol en groen is, ook echt behouden blijft, voor onze (Lentse) toekomst!

Dus vier en koester dat groene leven nú en ga niet pas protesteren als het al te laat is!!

Lang geleden drukte filosoof Friedrich Nietzsche het zo uit: “Wees blij dat het leven tijd(elijk) is!” Zeker als je nu nog in de lente van jouw jeugd bent en kunt spelen op én in het (échte) Lentse groen.

Besef dan nu hierbij: de lente begint altijd eerst in Lent, in het bijzonder bij DVOL!

TNT