Jongeren onder 8

Op deze pagina vind je informatie die belangrijk is voor alle Jeugd Onder 8 teams. We proberen hiermee trainers, leiders en ouders zo goed mogelijk te informeren én handvatten te geven voor een leuke tijd bij DVOL. Mis je informatie? Laat dat dan weten via TCjeugd@DVOL.nl

Aantal spelers in een team

Een JO8 team dat competitie speelt, bestaat uit minimaal 7 spelers en maximaal 9 spelers. Er kan een 10de speler met het team meetrainen, maar die speelt dan nog niet mee tijdens de wedstrijden.

Bij het indelen van de teams, gaan we uit van een optimale bezetting van 8 spelers. Dus; als er aan het begin van een seizoen 40 kinderen zijn, dan maken we 5 teams van 8 kinderen. Als zich gedurende het seizoen nieuwe kinderen aanmelden, dan verdelen we deze aanmeldingen over de teams als 9de en 10de speler. Pas als er weer 8 kinderen zijn, vormen we een geheel nieuw team.

De trainingen

We trainen bij DVOL zo veel mogelijk in dezelfde jaarlaag. Dat betekent dat alle JO8 teams tegelijk op het veld staan. Zo leren de verschillende teams elkaar makkelijker kennen, kunnen er af en toe spelers worden uitgewisseld en kunnen trainers (delen van) elkaars training overnemen. Ook lukt het zo veel beter om nieuwe spelers al wel aan te laten sluiten bij de trainingen, ook al is er nog geen plek in een competitieteam.

Trainingen worden uiteraard aangepast aan de leeftijdsspecifieke kenmerken die dominant zijn in de verschillende jaarlagen.

De wedstrijden

De Jeugd Onder 8 speelt 6 tegen 6 wedstrijden op een bijna kwart veld. Spelplezier staat voorop. En het zelf ontdekken van de lol van het spelletje.

De rol van trainers, spelbegeleiders en ouders langs de kant is daarbij heel belangrijk. Geef vooral ruimte aan het plezier en aan die ontdekkingstocht. Leg nog niet te veel nadruk op zaken als winnen, verliezen, standen en uitslagen. Dat vinden volwassenen vaak belangrijk, maar kinderen meestal nog helemaal niet. Ook hier heeft de KNVB zeer nuttige informatie over verzameld die het lezen waard is.