Dit jaar ga ik openen met ballen. Ik kan niet anders als ik op de website van DVOL lees: extra ballen voor de jeugd, mogelijkheid tot olieballen bestellen, een foto met schitterende vuurwerkballen en dan ook nog: het ballenhok is opgeruimd.

Maar op 10 december ‘s morgensvroeg rolde die bal niet meer. Het hoe en waarom haalden meerdere malen de krant en op sociale media rolden de berichten over elkaar heen. Berichten gepost door mensen die er de ballen verstand van hebben of zelfs ver buiten Lent wonen. Ze deden de waarheid geweld aan en maakten het voorval met hun ongenuanceerde teksten nog erger.

Gelukkig waren er snel agenten ter plaatse, 5 zelfs! En dat voor ‘n jeugdwedstrijd op zaterdagochtend….! Ook aanwezig: DVOL-vrouwen met ballen die dit opstootje tot juiste proporties wisten te de-escaleren. – Vanuit DVOL is goede nazorg geboden voor de hierbij betrokken spelertjes, ouders, leiders en trainers.

Maar nu liggen alle ballen nog te rusten in ons clubhuis, netjes geborgen in containers of gewikkeld in netten, in de “stal” van DVOL, de kelder. In winterslaap, totdat straks de herdertjes te velde weer komen zingen en spelen.

Dat “herdertjes” doet me denken aan berichten over de eerste wolf die onlangs in Lent gesignaleerd is en op weg leek naar een basisschool, voor lekkere hapjes… Laat nu die wolf gespot zijn door Tim de Boswachter op z’n daagse fietsgang door Lent. Tim zal wel driftig gebeld en gefloten hebben om de wolf te verjagen van die school, want hij is niet meer in Lent gespot.

Tim, het was het nog mooier geweest als jij onder jouw wolfopname muziek van Wolf(!)gang A. Mozart had gezet, met passages uit de Zauberflöte…. Maar wellicht komen er nog nieuwe kansen voor je als je jouw rondje maar dagelijks blijft fietsen, het liefst dicht bij Lentse basisscholen….

Blijft jammer dat je, als Lentse Jågermeister, die wolf niet gevangen hebt, dan had die tijdens de kerstvakantie de velden van DVOL kunnen bewaken en ingezet kunnen worden als er weer zoiets als op 10 december losgaat…

Och, zo’n uit de hand gelopen wedstrijd en berichten over de wolf zijn misschien wel dé tekenen van deze tijd: korte lontjes, polarisatie, agressief gedrag tegenover gezagsdragers/scheidsrechters /hulpverleners, gebrek aan verdraagzaamheid, egoïsme, overtuigd van eigen gelijk, enz. En: hoe vaak is tegenwoordig een minderheid bepalend voor de goedwillende meerderheid: denk aan de kosten voor de zorg en justitieel apparaat, geweld van supporters en straatvechters, vuur-werkoverlast, het woke-denken, enz.

Hoe tolerant en invoelend zijn we nog naar de ander, bijv. als die komt uit een ander land? Of gedogen we die persoon alleen als die werk komt doen wat wij hier niet willen doen of te weinig mensen voor hebben? Zijn wij dan soms ook niet op weg naar het “beter”, zelfs als we het al zo goed hebben…..? Ik denk bijv. aan de ruim 800.000 wintersporters van dit seizoen, ons grens-overschrijdend gedrag als de benzine in Duitsland een paar cent goedkoper is, als Intratuin Duiven haar kerstspullen weer goedkoop aanbiedt, enz.

Dit jaar in mineur beginnen?

Begin zoals je wilt, als we het maar in 2023 beter gaan doen, met én voor elkaar. En vooral voor de generaties na ons, dus ook voor de jeugd van DVOL. Die kan niet wachten om begin 2023 de bal weer uit de stal te halen om onbevangen te kunnen spelen, zonder angst voor volwassenen langs het veld en zonder angst voor een onzekere toekomst.

Dat is de hoop voor 2023 die wij, volwassenen, ook onze jeugd kunnen voorleven en uitdragen elke (zater-)dag weer, juist op en langs de velden van DVOL. Dan is 10 december een voorteken geweest hoe iets vervelends toch nog ten goede kan keren. Kortom, ook al is dit een bal voor open doel….: wees lief voor elkaar!

Hopelijk hadden jullie een mooie jaarwisseling, met die lekkere DVOL-oliebol in de bal van jouw hand! Een jaar dat pas écht begon op de Nieuwjaarsreceptie, waar door de voorzitter de nieuwe LED-verlichting langs onze velden ontstoken werd. Laat dat een symbool van DVOL zijn, als lichtend voorbeeld van duurzaamheid en milieubewustzijn, voor onze jeugd, nu en later!

En zo: op naar een sportief en “vet” 2023!

TNT