Dringende waarschuwing vooraf : lees deze column niet! Néé, niet doen hoor! Weet ik zeker dat je toch verder leest. Oké: dan wel tbv een veilige vakantievlucht: fasten seat bells…..

Vliegen of vluchten?

Net kinderen: vraag je vanwege het milieu niet of minder te vliegen, dan weet je zeker: nog méér wachtenden om naar nóg hetere oorden te vliegen. Krijg ik geen warm gevoel bij, wel bij al die hardwerkende beveiligers en bagagesjouwers, die nauwelijks hun ’’verdiende loon” krijgen.

Maar jij hebt het wél verdiend, want het is al weer drie jaar geleden dat je in de wolken was. Je bent er aan toe. Je moet nu echt een luchtje scheppen… na dat enorm afzien in coronatijd….. En zo vlieg je weer vanaf Schipholladiejee, een wolk fijn- en stiktoch achterlatend voor de losers van klimaat-, energie-, gas-, toeslagen-, stikstof-, woning-, wachtlijst-,asiel-,ongelijkheid-, armoede-, honger- enz-crisis.

Daarom een DVOL-extraatje voor de thuisblijvers: train in de vakantie dichtbij huis jouw conditie en weerstand m.b.t. de opwarming van de aarde! Immers bij zonnige dagen biedt het DVOL-clubhuis je weer dé ideale gelegenheid om dat optimaal te oefenen, met of zonder opvliegers…. Je kunt nml. in ons clubhuis het broeikaseffect door de klimaatopwarming van de Lentse aarde aan den lijve ondervinden…. Voordeel hiervan: heb je in ieder geval bij de start van het nieuwe voetbalseizoen een conditionele voorsprong op die vliegers als ze uitgeput en verbrand terugkomen.

Want het clubhuis is jaren geleden gebouwd met aan alle kanten volledig glazen wanden. Volgens de ontwerper moest het een symbool zijn voor de kassen in Lent die verdwenen vanwege uitbreiding van Nijmegen. Zelf dacht ik dat het clubhuis met dit ontwerp toch meer moest lijken op een aquarium omdat de voetbalvelden van DVOL voorheen lagen aan het Visveld…. Hoe dan ook: DVOL(-clubhuis) bezorgt je een heel warm gevoel!

Als mensen alsmaar zo blijven vliegen, autorijden, vlees eten, BBQ houden, thermostaat hoog zetten, energie verspillen enz. zullen we de doelen van Kyoto, Parijs, Glasgow, Timmermans en minister van de Wal, nooit halen! Hoe dan wel? Nou: begin gewoon dicht bij jezelf: dus eerst maar eens in Lent die doelen halen van de DVOL-velden….! Praten we dan verder.

Nu ik als DVOL-columnist (ik schrijf nml. wat ik wil en ben geen tassendrager van de voorzitter…) steeds bekender wordt, verkeer ik ook veel meer in hogere (gebakken lucht)kringen. Zo kwam ik onlangs een sjiek restaurant binnen, dat net een Michelinster had verworven, zag de restauranthouder me en riep meteen door de zaak: “Hé, net een ster gekregen en nu heb ik er al weer eentje binnen…!” Even was ik uit het veld geslagen, maar na bestuderen van de VAR, mocht ik verder naar mijn tafeltje. Wat was die netjes gedekt! Ik durfde bijna niet te eten. Kreeg dan ook alleen maar van die kleine hapjes. Bij de afrekening werd me pas duidelijk: hoe kleiner zo’n hapje hoe groter de prijs… Al snel voelde ik me een vallende ster, hier had ik niet op gerekend. Simpele boer die ik ben…

Langzamerhand begin ik zo te begrijpen wat boerenverstand is. Vooral als boeren zeggen: “Er wordt niet naar ons geluisterd in Den Haag” en “We worden niet gehoord”! Mijn advies: “Zet die tractoren dan ook uit!” Of bedoelde je soms: “Mijn koeien en varkens poepen, niet wij (of wei?), dus aan ons ligt het niet!” Ja, daar is geen VAR(ken) voor nodig, dat zie ik met boerenverstand ook nog wel….

Natuurlijk (was het maar op deze wijze) doen boeren hun stinkende best, vooral in eigen stal. Daar leven (nou ja) varkens, koeien en kippen om vetgemest te worden voor de slacht. En dat is hard nodig om vooral DVOL bijtijds te kunnen voorzien van vele hamburgers, frikandellen, stompjes, worsten en kipsaté’ s. Die werden onlangs in groten getale tijdens het 40ste Disveld-toernooi via de BBQ-plaat vakkundig opgewarmd (met zeker veel méér dan 2 graden). Om vervolgens in de richting te vliegen van vele gretig reikende en smekende handen. Alsof ze net vanuit het droge en hongerige Afrika geland waren….

Ja, ook ik word dikwijls door de NCTV (Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid) afgeraden naar DVOL-bijeenkomsten te gaan, omdat ze niet voor mijn veiligheid garant kunnen staan. Zeker nu niet na deze column!

Ik zou beter veraf op vakantie kunnen gaan, is hun advies, naar een plek waar men deze columns niet leest. Maar ja waar is dat dan? Stapels vakantiegidsen worstel ik al weken tevergeefs door. Wordt dus denk ik toch ‘gewoon’ die broeikas van het DVOL-clubhuis. En af en toe zal ik dan , badend in het zweet, omhoog kijken of ik ze (je?) zie vliegen…

Over vliegen gesproken. Bij DVOL vliegen nu DVOL-verenigingsmanager Niek Verheijen en hoofd-trainer Michael Brussen weg. Beiden nemen een andere koers. Mij past hier dank -ik hoop namens vele lezers- voor al het werk wat zij voor DVOL de afgelopen jaren verricht hebben én voor de stof (voor sommige lezers wellicht “snik stof”) die ze mij boden voor deze columns.

Ondertussen zijn op airport DVOL op de pas aangelegde landingsbaan, Veld 4, reeds geland: de nieuwe hoofdtrainer Thijs Hendriks en zo’n 7 nieuwe spelers in zijn kielzog. Ze zijn al door diverse veiligheidscontroles ( bestuur en TCS) gekomen en gaan binnenkort -na enige wachttijd- hun tassen met DVOL-tenue ophalen bij Michel Fischer, hoofd Bagage-afhandeling DVOL.

Kortom druk vliegverkeer boven Lent.

Tenslotte: of bovenstaande je een BBQworst zal wezen of geen bal kan schelen, kom straks toch gezond en verrijkt terug en deel uitgebreid jouw (vliegangst-)ervaringen. Dan kunnen sommige toehoorders wellicht ‘’gewoon’’ thuisblijven. Scheelt weer een paar vluchten…

Veilig geland. Applaus…..!

Tot de volgende vlucht in augustus!

TNT.