Op 19 februari is het weer zo ver. Alle middelbare scholen openen hun deuren voor de leerlingen in de regio. En het kiezen van de vervolgopleiding gaat natuurlijk voor op het voetbal. Maar dat heeft wel effect op ons wedstrijdsecretariaat. Want in dat weekend moeten er behoorlijk veel wedstrijden worden verplaatst.

Verplaatsen is veel gedoe
Voor de teams is dat onhandig. Vind maar eens een datum waarop al je spelers kunnen. Maar ook voor de wedstrijdsecretaris is het veel werk. Contact opnemen met de tegenstander, contact opnemen met de KNVB, zoeken naar een plek in het speelschema waarop er plek is om een wedstrijd in te plannen. En dan weer afstemmen met het thuis- en het uitteam. Voordat er dan een nieuwe datum staat, is er heel wat water door de Waal gegaan.

Waarom niet gewoon afzeggen dan? Omdat de KNVB alleen afzeggingen goedkeurt als het veld onbespeelbaar is. Niet als een team een keer niet kan. Dan volgt er een boete… Belangrijk dus om het verplaatsen van een wedstrijd zo vroeg mogelijk aan te vragen bij het wedstrijdsecretariaat. Hoe eerder hoe liever, maar uiterlijk tot 3 dagen voor de wedstrijd, gevallen van overmacht natuurlijk uitgezonderd.

Dit gaat natuurlijk niet alleen maar op bij de open dagen in Nijmegen. Ook bij vakantieperiodes, in het griepseizoen en op andere momenten waarop spelers schaars zijn, is het best ingewikkeld om een wedstrijd te verplaatsen.

Leen spelers uit jouw eigen jaarlaag of de jaarlaag onder jou
Om het hele verplaatsingscircus te voorkomen, is het makkelijker als je de ontbrekende spelers kunt vervangen. Dan kan de datum gewoon blijven staan.  En dat werkt heel simpel: kom je spelers tekort voor een wedstrijd? Neem dan contact op met jouw eigen jaarlaagcoördinator of de jaarlaag onder jou. Dan wordt er gevraagd welke spelers kunnen bijspringen. En daar zitten heel vaak kinderen tussen die dat graag willen doen!