Vanaf januari dit jaar is de Blessure Advieslijn van Fysiotherapie Lent actief. Heb je vragen over een blessure of wil je een afspraak maken met een fysiotherapeut? Stuur een app of bel naar: 06-20301877

De meest voorkomende liesklacht bij voetballers is de klacht aan de adductoren (spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen, zie plaatje). Deze spieren kunnen van zichzelf klachten geven, maar komen ook voor in combinatie met klachten aan de diepe rug/buikspieren.

Hoe ontstaat een liesklacht? 

Liesklachten zijn vaak overbelastingklachten. Dit houdt in dat de spieren, botten en/of pezen te veel belast worden wat uiteindelijk leidt tot overbelasting en mogelijke schade.

Overbelasten kan op twee manieren;

1. Een plotselinge (acute) overbelasting. Denk hierbij aan het overstrekken van je been nadat je enorm hard tegen een bal aan hebt getrapt en daardoor een spiertje verrekt.

2. Het langdurig lichtjes overbelasten van je lies (chronische of langdurige overbelasting) wat uiteindelijk zorgt voor klachten. Hierbij kan je denken aan het steeds verkeerd schieten van een bal of het lang lopen op slechte schoenen. Op het eerste moment merk je nog niks, maar na maandenlang verkeerd te trappen of te lopen begint je lies te protesteren en ga je klachten ontwikkelen.

Bij de jonge voetballer kan de groeispurt ook een rol spelen bij het ontwikkelen van een liesklacht.

 

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen bij liesklachten?

Liesklachten zijn vaak overbelastingklachten en herstellen, bij adequate rust en omgang met de klachten, vaak vrij snel. Maar wat kan je het beste doen als je klachten hebt? De fysiotherapeut kan je adviseren hoe je op een juiste manier met de klachten om kan gaan.

Daarnaast kan de fysiotherapeut je helpen met het in het in kaart brengen van mogelijke risico’s voor het ontwikkelen van liesklachten.

Sportieve groet,

Luuk Martens en Nicole Blijleven

Fysiotherapeuten van de Blessure Advieslijn Fysiotherapie Lent