(deze column is geschreven vlak na de wedstrijd NEC-Vitesse)

Hoe groot moet haat zijn als je “Pure Haat” met een groot spandoek kenbaar maakt? Ik weet bijna niets van psychologie, maar één van de uitgangspunten is wel dat je als je iets of iemand haat, er ook een deel is in je zelf wat je haat. Een deel waar je dan in jouw persoonlijke ontwikkeling niet klaar mee bent. En met dat “Pure Haat” heb je dus nog heel wat met je zelf te doen…

Omdat je niet de vaardigheden hebt (je vraagt je af of dat soort supporters überhaupt die vaardigheden kan verwerven) zoek je verder naar een passende uitlaadklep en ga je stenen gooien, nu naar de politie. Want die vertegenwoordigt dat gezag, wat jij dus niet hebt ten aanzien van jezelf.

Sta je straks tegenover de rechter, als je je al durft te melden, zul je huilend zeggen dat je het niet zo bedoeld had, dat jij je blindelings mee liet slepen door jouw omgeving, en dat het je ineens geel-zwart voor de ogen was geworden. Een sociaal advocaat zal pleiten dat je normaal een hele lieve jongen bent, vaak bij oma op bezoek gaat en boodschappen doet, en ja hoor, een getroebleerde jeugd had, waarin je al moest vechten om je te handhaven. En ook nog “verkeerde vrienden”…..

Waarom niet in een groep “goede vrienden”, zoals ze gelukkig veelvuldig te vinden zijn bij DVOL? Jongens die onlangs tegen Blauw-Wit een achterstand wisten om te zetten in een prachtige overwinning, zonder gooi- en smijtwerk, zonder haat te koesteren tegen de tegenstander. Maar die passie en teamgeest gebruikten als wapens om de ander op een fatsoenlijke wijze te “bestrijden”.

Soms ben ik de wanhoop nabij, als ik zie, lees, hoor, merk dat een klein deel door hun gedrag weer eens de gevolgen bepaalt. Want nieuwe maatregelen zullen ingesteld worden om herhaling te voorkomen. En dat treft dan vooral weer de grote groep die zich van nature wel gedraagt. Daarom mijn suggestie voor de rechter: een deel van de straf voor deze kleine groep raddraaiers: levenslang NEC-stadionverbod én ze ophokken bij wedstrijden van NEC -indien NEC niet in eigen stadion mag spelen- in een apart getralied vak van Gelredome! Liefst in dat stukje tribune met betonrot, vooraf verplicht gevaccineerd door Vitesse-personeel, en daar staan met mondkapje op! Maar eerst motten ze krupe én op blote voeten gaon naar de Eusebiuskerk….

Lekker die rellen, goed voor de Nijmeegse beeldvorming. Nijmegen, oudste stad van Nederland. Tijd genoeg gehad om enige beschaving te verwerven. Maar nee hoor, trekken ze boomstronken uit de grond om politie hiermee te lijf te gaan. Stelletje Neanderthalers. De Romeinen wisten er wel raad mee….. En nu hopelijk Bruls en de rechter.

En wat DVOL betreft: ik baal als een stekker (en dat niet alleen vanwege de hoge energie prijs) dat de door mij al een paar keer aangekondigde ALV onlangs weer niet is door gegaan. Maar wanhoop niet. Er is (altijd) hoop: ALV verschoven naar 28 november. Nu dan ech wel….. En o.a. op agenda: weer de gedachtewisseling over belang van ledentaken en vrijwilligerstaken.

Maar wat al 90 jaar vast ligt: ons DVOL jubileumfeest, van 28-31oktober! Een feest voor álle leden, maar waarvan slechts een klein deel vrijwilligerstaken verricht! De grote “rest” helaas (nog?) niet!!

Wellicht kan daarom later in de ALV besloten worden de naam DVOL, oorspronkelijk V.V. Door Vrienden Opgericht Lent, te wijzigen in: V.V. Door Vrijwilligers Overeind Lent.

Veel plezier, zonder Pure Haat naar uw columnist….

TNT