Het valt niet te missen, in de media, op het werk en vast ook langs de velden: we hebben het over de voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag die de laatste tijd worden besproken. We zien hoe moeilijk het is om dit onderwerp aan te kaarten. En dat iedereen er wel een mening over heeft. DVOL is een grote club, met veel leden. En we willen dat iedereen zich hier welkom voelt. Is dat ook zo? En hebben we alles wel goed geregeld voor wanneer iemand daar iets over wil zeggen?

Gedragsregels
We hebben bij DVOL gedragsregels. Die hebben we voor trainers, teamleiders en spelbegeleiders. En voor spelers. Deze regels staan hier. Het is altijd goed om die weer eens te lezen. Dan weet je wat je mag verwachten én waar je je aan te houden hebt.

VOG
Alle vrijwilligers die bij onze club betrokken zijn, moeten in het bezit zijn van een VOG (een verklaring omtrent gedrag). In de komende weken gaan we de check uitvoeren of iedereen die ook echt heeft. Zo niet, dan krijg je een mail waarmee je deze kunt aanvragen.

Vertrouwenspersoon
Er is een vertrouwenspersoon. Dat is een onafhankelijk iemand bij wie je altijd terecht kunt als je het idee hebt dat je bij de club geen gehoor krijgt.

In gesprek
De realiteit is ook dat je nog zoveel regels, procedures en personen in het leven kunt roepen als je wilt, die helpen nog niet in het bespreekbaar maken van hoe wij met elkaar om willen gaan. En wat voor de één normaal is, is dat voor de ander niet. En dat kan ook nog eens per leeftijdsgroep verschillen.

Denk dan bijvoorbeeld aan even de kleedkamer in om veters te helpen strikken. Tot welke leeftijd vinden de jongens dat oké en wanneer vinden ze dat niet meer fijn? En hoe ga je ermee om wanneer je iets ziet of hoort langs het veld of in de kantine, maar je de personen eigenlijk niet kent. Loop je door, blijf je staan? Ga je het gesprek aan en zo ja, hoe doe je dat dan?

Echt grensoverschrijdend gedrag is niet te tolereren. Nooit. Maar je prettig voelen bij DVOL zit in heel veel meer soorten gedrag. En het gesprek dat we daarover met elkaar kunnen voeren. We zullen daarom alle teamleiders, trainers en spelbegeleiders de komende weken vragen extra aandacht te hebben voor hoe we met elkaar omgaan. De gedragsregels er nog eens bij te pakken. En om te stimuleren dat we er met elkaar over blijven praten – over wat we wel en niet oké vinden DVOL.